5 tipů pro úspěšný a inspirativní hodnoticí pohovor

25. 01. 2022

Manažer emotivně hodnotí podřízeného

Hodnoticí pohovory i konstruktivní zpětná vazba rozhodně nepatří mezi jednoduché disciplíny. Často se u nich zapotí i zkušený manažer. Chcete se při hodnocení cítit dobře? Přejete si, aby byl hodnoticí pohovor pro hodnoceného užitečný, a aby z následných efektů těžil celý tým? Připravili jsme pro Vás několik tipů, které Vám v tom pomohou.

1)  Začněte s proč

Poselství známé knihy Simona Sinka můžeme využít i při přípravě hodnoticích pohovorů. Před tím, než si začnete chystat CO a JAK budete hodnotit, uvědomte si smysl toho, do čeho se pouštíte. Jaké užitky to má přinést Vám, hodnoceným i týmu? Nebojte se pragmatické otázky Co z toho budu/bude/budou mít?“. Máte-li dobré odpovědi na otázku PROČ, získáte potřebnou motivaci a odstraníte základní překážku „mně/nám se do toho nechce“.

Co Vám může pomoci?
Jsou různé styly učení. Někdo rád rozvíjí své dovednosti ve skupině spolu s ostatními, jiný ocení individuální přístup. Vyberte si dle své preference.
Kurz vedení hodnoticího rozhovoru
Individuální rozvojový balíček

2)  Uvědomte si, kdo a koho bude hodnotit

Když si ujasníte PROČ, uvědomte si, KDO a KOHO bude hodnotit. Připomeňte si osobnostní výbavu hodnocených i svou vlastní. Zamyslete se nad tím, čemu máte sklon věnovat pozornost a zda budete více mluvit nebo naslouchat. Je hodnocený spíše introvert nebo extravert, a co to pro hodnocení znamená? Jaký je můj a jeho komunikační styl? Jak obvykle přijímá zpětnou vazbu? Jaký je můj manažerský styl?

Osobnostní profily

Pro přípravu využijte Psychodiagnostiku. Vyplnění dotazníků a testů je rychlé a účastník i hodnotitel získávají obratem zajímavé informace i podněty k diskusi. Pro účely hodnoticích pohovorů doporučujeme zejména:

Kariérový kompas, který přehledně zmapuje nejvýznamnější motivátory a je užitečným pomocníkem nejen při plánování kariéry, ale také při zvyšování výkonu a pracovní spokojenosti.

Multifaktorový pracovní profil přináší komplexní pohled na pracovní styl.

Manažerský styl může být naopak inspirací pro šéfy. Dotazník sleduje manažerské styly, jejich výhody i úzká místa a pro manažery může být dobrou přípravou.

S interpretací online diagnostiky pomůže také otevřený kurz Lidské zdroje pod lupou – Online diagnostika.

3) Obstarejte si data a pracujte s nimi

Užitečné hodnocení staví na datech. K datům o osobnostních charakteristikách přidejte i data o výkonu – pracujte s KPIs a s přehledem plnění zadaných úkolů. O data můžete opřít negativní zpětnou vazbu i pochvalu. Víte, že kritika bez dat bývá odmítaná jako subjektivní, pochvala bez dat nepůsobí přesvědčivě? Práce s daty při hodnocení naopak druhému jasně říká: „Zajímám se o Tebe.“.

360° zpětná vazba

Pomoci Vám mohou např. nástroje pro zpětnou vazbu!
Klasická 360° zpětná vazba přinese komplexní pohled na účastníka, zjistíte silné a slabé stránky a objevíte příležitosti pro rozvoj.

Svižnější alternativou pak může být Multifeedback, včetně tzv. Stodolarovky, díky které může tým sám zevnitř navrhnout rozdělení odměn.

A konečně, pokud zrealizujete Zaměstnanecký průzkum, získáte zpětnou vazbu na úrovni celé firmy. Dozvíte se, co je pro Vaše zaměstnance důležité, jak jsou angažovaní a identifikovaní s firmou, a také co má na jejich vnitřní motivaci a loajalitu zásadní vliv.

4) Připravte si strukturu a agendu

Promyslete, co všechno budete chtít s hodnoceným probrat, a připravte si strukturu, které se chcete držet. Po úvodním „small talk“, připomenutí PROČ a seznámení s agendou následují obvykle dvě verze postupu.

Buď necháte nejdříve mluvit hodnoceného, pak na něj navážete svým hodnocením, a nakonec společně dohodnete další postup (TY – JÁ – MY), nebo nejprve seznámíte hodnoceného s vlastním pohledem, a pak ho necháte reagovat (JÁ – TY – MY). Každá varianta má své výhody a nevýhody.

Při výběru typu struktury vezměte v úvahu osobnostní vybavení své i hodnoceného. Na závěr nezapomeňte dát hodnocenému prostor pro „zpětnou vazbu na zpětnou vazbu“. Dozvíte se, zda hodnocení splnilo Vaše očekávání, zda odpovídá PROČ.

hodnoticí pohovory

Co Vám může pomoci? 
Kurz vedení hodnoticího rozhovoru
Trénink komunikačních dovedností s využitím virtuální reality a umělé inteligence

5) Užijte si to!

Udělejte z hodnocení příjemný rituál, který slouží k lepšímu vzájemnému poznávání a prohlubování vztahů. Nesoustřeďte se v komunikaci jen na předání informace „jak to dopadlo“ (sdělení). Věnujte se i vztahové oblasti (sdílení). „Jsi pro mě i pro tým důležitý, mám radost z toho, co se Ti daří a jsem připraven pomoci Ti s tím, co se nedaří.“ Určitě při vedení hodnoticích rozhovorů uděláte nějakou chybu. Nebojte se chyb, radujte se z nich. Chyby nám dávají příležitost udělat to příště lépe. A s tím by měli odcházet i hodnocení.

Co Vám může pomoci?
Otevřené kurzy Stress management a Radujte se z chyb
Inspirace z článků Petra Brichcína Radujte se z vlastních chyb a 7 častých chyb při poskytování a přijímání negativní zpětné vazby.

Přejeme Vám, ať se hodnoticí rozhovory stanou příjemným a inspirativním rituálem!

Autor:

Petr Brichcín, jednatel pro vývoj produktů TCC

Marcela Suková, Marketing Manager TCC online

Potřebujete poradit?

Pavla Kaňková

+420 771 297 711

Blog

Marta Fabiánová pro Profi HR: Jak nás (ne)motivují leadeři

11. 04. 2024

V dubnovém Profi HR vyšel článek Marty Fabiánové, výkonné ředitelky TCC online o leaderech a motivaci. Článek nyní...

Přes 10 tisíc diváků filmového festivalu Jeden svět hlasovalo s pomocí našeho nástroje pro okamžitou zpětnou vazbu

10. 04. 2024

Také v letošním roce jsme s pomocí Perfeedu podpořili divácké hlasování na filmovém festivalu Jeden svět. Diváci...

Došli jste až sem? Tak už máte jen 2 možnosti: VYZKOUŠET KONTAKTOVAT NÁS

© 2024 Všechna práva vyhrazena. TCC online s.r.o.