Kristina Sarisová: Jak zvládat krizový režim

24. 03. 2020

Kristina Sarisová

Ještě nedávno plynul život naprosto běžným způsobem. Koronavirus byl daleko a troufám si říci, že si málokoho dokázal představit, kam až situace může zajít, jak může být kritická a do jaké míry se nás osobně dotkne a ovlivní naše životy. Dnes tuto zátěž prožíváme na vlastní kůži se všemi omezeními a ztrátami, se kterými se musíme vyrovnat a které budou nadále narůstat. V těchto náročných dnech je více než důležité, abychom si dokázali udržet pozitivní přístup, zdravý nadhled a racionální přístup.

Lehko se to řekne, hůře praktikuje. Situace není příjemná pro nikoho z nás, ba naopak, představuje pro nás stres, se kterým je třeba se vyrovnat, reagovat na něj a pracovat s ním, potažmo se sebou. Máme strach o blízké, o sebe, strachujeme se o budoucnost, uvažujeme o tom, jaké pracovní a finanční dopady na nás tato podivná doba bude mít. Jak si tedy tyto dny alespoň trochu usnadnit, abychom je zvládli?

Pojmenujte emoce a promluvte si o nich

Zásadní je, jak k této situaci přistoupíme. Je prostě daná a tím, že se necháme pohltit strachem, negativními myšlenkami a pesimismem, jí nijak nepomůžeme a ani nijak nepřispějeme k jejímu řešení. Nepomůžeme tím ani svému blízkému okolí a ve výsledku ani sobě. Ano, samozřejmě není lehké neklesat na mysli, nepodléhat všem informacím, které se na nás valí z médií a zachovat si klidný přístup a chladnou hlavu. Slabé chvilky budou přicházet. Je to normální. V tu chvíli není příliš vhodné své obavy a strachy potlačovat, přehlížet je nebo dělat, že nejsou. Užitečné může být si své emoce pojmenovat, promluvit si o nich s někým blízkým, komu důvěřujeme nebo například využít krizové linky psychologické pomoci. Je přirozené a logické, že máme strach a obavy. Není však dobré se jimi nechat paralyzovat a ovládnout.

Zrádný home office

V těchto dnech trávíme spoustu času doma. Z domova dnes mnozí i pracují. Vhodným pomocníkem může být strukturování si dne a následné dodržování plánu, které pomůže k vyšší efektivitě práce. Na konci dne se tak můžeme ohlédnout za tím, co vše jsme v jeho průběhu zvládli. Velmi důležité je vyhýbat se prokrastinaci. Pokud si vyčleníte čas na práci, věnujte se na 100 % jen jí.

Pokud nám to typ naší práce dovolí, můžeme se při jejím vykonávání z domu řídit naším vlastním biorytmem. Někomu jde práce lépe od ruky dopoledne, jinému spíše navečer. Můžeme si tedy osmihodinovou pracovní dobu rozplánovat podle toho, kdy se nejlépe soustředíme a jsme výkonní. Někomu pomáhá, když si svůj home office rozplánuje do kalendáře a pak si splněné úkoly odškrtává. Způsobů, jak pojmout práci z domova je spousta, zkuste se zamyslet nad tím, co vyhovuje nejvíce vám, jaké rozvržení a styl práce a následně se toho pokuste držet. Práce vám tak půjde lépe od ruky a budete spokojeni jak vy, tak váš šéf.

Další tipy na efektivní zvládání homeoffice přináší video, které pro Vás natočil lektor TCC Tomáš Landkamr. Na video se můžete podívat zde.

Příliš volného času

Pokud máme dopracováno, nebo je víkend, pokusme se do svého denního programu zařadit aktivity, které nám dělají radost, přinášejí nám pozitivní pocity a cítíme se při nich dobře. Velmi účinné v boji proti melancholii a pochmurným myšlenkám je flow, tedy stav naprostého zaujetí činností, při kterém ztratíme pojem o čase.

Možností, jak se zabavit, je samozřejmě spousta. Můžeme se zdokonalovat ve svém zájmu, věnovat mu více času, protože za běžného provozu nám na něj tolik prostoru nezbývá. Mysl může pozvednout a potěšit vymalovávání si mandal, kreslení jako takové, ale například i psaní deníku, kam si můžeme zapisovat své pocity, myšlenky, strachy a tím si je v sobě urovnávat a zároveň je ze sebe dostat. Více než kdy jindy mohou být užitečné různé druhy a formy meditací a relaxací, pomohou zklidnit mysl. Všichni si určitě najdeme činnost, kterou se můžeme doma zabavit a smysluplně využít čas.

V neposlední řadě je při dlouhodobém pobytu doma důležitý pohyb. I on nám pomůže v tom si udržet dobrou náladu a ještě prospěje našemu tělu. Navíc, pokud se fyzicky unavíme, bude se nám pravděpodobně lépe spát.

Každý máme doma řadu činností, které jsme úspěšně prokrastinovali až dodnes, nebo jsme se k nim jednoduše nedostali. Nyní na ně přichází řada. Můžeme si urovnat knihovnu, u toho si vybrat knihy, do jejichž četby se pustíme, uklidit si plochu v počítači a protřídit dokumenty a staré fotky, udělat generální úklid bytu či domu.

Chmury jsou přirozené

Někdy však na žádné aktivity není nálada, pak přichází na řadu „nicnedělání” – je to naprosto v pořádku. Za běžného režimu jsme všichni v zápřahu, dny utíkají jak o závod, a my mnohdy nemáme prostor na to se zastavit a pobýt chvíli sami se sebou a zároveň si prostě a jednoduše odpočinout. V těchto dnech na to je čas a prostor. Dopřejte si odpočinku, kolik potřebujete. Ocitli jsme se v těžké situaci, takže jsme pod velkou zátěží, se kterou se musíme vyrovnávat, a to nás samozřejmě stojí energii.

Řešíme, jak zabavit děti, jak bude vypadat naše budoucnost. Když vyjdeme ven na nákup, doléhají na nás vylidněné ulice a pohled na ostatní v rouškách také na dobré náladě nepřidá. Buďme k sobě laskaví a vnímaví, jsme ve stresové situaci. I chvíle, kdy neděláme nic, pro nás mohou být přínosné. Pozor však na to, aby pro nás byly skutečně užitečné. Pokud nezaměstnáváme hlavu nějakou činností a jen tak necháváme plynout myšlenky, hrozí to, že nás začnou přepadat chmury. Rovněž se mohou objevovat pocity nechuti k jakékoliv činnosti, ztráta energie a motivace, pokles nálady.

Pokud se dostaneme do stavu, kdy se nám vůbec nic nechce a jsme rozmrzelí, můžeme se zkusit rozhýbat prostřednictvím výše zmíněného pohybu a trochu se protáhnout. Co se týče mentální činnosti, do které se nám nechce, můžeme si zkusit ohraničit časový úsek, například 10 minut, kdy se budeme věnovat nějaké činnosti, kterou máme rádi. Může se stát, že nás to v rámci těchto pár minut vtáhne, a my se nebudeme chtít odtrhnout. Pokud ne, není příliš vhodné se silou u aktivity držet. Můžeme se pak zkusit odreagovat například filmem, knihou nebo čímkoliv, co nám pomůže se z tohoto stavu dostat.

Korono-patero, doporučení Libuše Máchové, lektorky a konzultantky TCC jak zvládnout současnou dobu. Inspirujte se zde.

Být v obraze se hodí, ale vyhledávání katastrofických scénářů se vyhněte

Naší náladě a dobrému rozpoložení také příliš nepřidá neustále sledování zpravodajství, visení na Internetu a sociálních sítí. Ano, být v obraze se hodí, avšak zahlcování a neustálé se zabývání situací ohledně koronaviru, vyhledávání katastrofických scénářů a počtu nakažených, není v této době cesta k dobrému psychickému naladění.

Samozřejmě je důležité být v kontaktu s rodinou a přáteli. Dnes je to otázka pár kliků na počítači či telefonu. Buďme laskaví k sobě navzájem a především sami k sobě, vnímejme své potřeby a pokud cítíme, že naši náladu nebo myšlenky přestáváme zvládat, obraťme se na odbornou pomoc. Přeji nám všem hodně síly ke zvládnutí této náročné situace.

Další inspiraci přináš lektor TCC Tomáš Morávek ve videu: „Pět tipů pro koronadobu”, na které se můžete podívat zde. Psychologové naší mateřské TCC také nabízejí svou pomoc formou online konzultací. Více zde.

Autor článku: Kristina Sarisová, psycholožka a konzultantka, TCC s.r.o.

Potřebujete poradit?

Pavla Kaňková

+420 771 297 711

Blog

Jaké číslo z průzkumu spokojenosti si máme dát do KPI’s?

24. 06. 2024

Řešíte, jaká čísla z průzkumů spokojenosti, angažovanosti a loajality máte zahrnout do cílů či KPI’s manažerů? Jak...

ROZHOVOR – Šimon Pánek, Člověk v tísni: Můžete něco cítit jako manažer a lídr, ale od určité velikosti organizace už to nestačí a věci je potřeba objektivizovat

21. 06. 2024

V roce 2023 jsme realizovali Zaměstnanecký průzkum pro humanitární organizaci Člověk v tísni. Jaké byly výsledky, co...

Došli jste až sem? Tak už máte jen 2 možnosti: VYZKOUŠET KONTAKTOVAT NÁS

© 2024 Všechna práva vyhrazena. TCC online s.r.o.